lördag 29 maj 2010

Vacker mössa


En ny och vacker mössa hade mitt barnbarn på sig i dag. Det var hennes mormor som stickat den, således var det inte jag för jag är farmor till henne. Tyckte att mössan var alldeles söt på den söta lilla flickan.

Vad är det?

Hej alla ni som tittar in.
Jag har i två år haft huvudbry med att få reda på vad detta är men ännu inte lyckats. Det är nämligen så att för två år sen tog min man ner tre st tallar här på vår tomt, när sen barken flagnat av så växte dessa fram, på morgonen var de alldeles vita, sen blev de som bilden visar och följande dag var de svarta och torkade ihop. Jag antar att det är någon sorts svamp men jag har frågat många och även skrivit till Allers men ännu har jag inte fått något svar på vilken sorts svamp det kan vara. Nu undrar jag om någon som tittar in på min blogg kan ha något svar på detta?
Gåtan borde ju gå att lösa men ingen som jag visat bilden har sett något liknande. Själv kan jag bara konstatera att den ser ju väldigt äcklig ut.

torsdag 27 maj 2010

Virkat


Den här gardinkappan är gjord med min mors flitiga händer. Den har legat undanstoppad några år men eftersom den vita inredningstrenden smittat på mig en aning
och virkning kommit igen så tog jag fram den, blötlade den i Bio Luvil och fick således bort den lite gula nyansen som brukar komma med åren. Nu pryder den igen mitt kök och jag gillar den nästan bättre nu än tidigare.

Även en anna av min mors virkade gardinkappor

Det här sängtecket har jag själv virkat

söndag 23 maj 2010

Villaliv i maj

Hej på er!
Den här helgen har gubben o jag varit vid villan. För två veckor sen då vi var dit så blev städandet på helft men nu är det klart. Hade nog inte mycket städning kvar så jag har gott och väl hunnit ströva runt och titta på allt vackert man ser. Om man ger sig tid att se med betraktares ögon så finns det verkligen mycket smått o gott man kan beundra i naturen.
Vår villa finns tvärs över en holme därför skriver jag att dessa foton är från östra sidan.

Det här är stranden vid östra sidan.

Även denna bild är från den östra sidan

Vi har en enda hängbjörk där så den "näns" jag inte ta några kvistar från trots att jag även försöker skapa något i björkris.

Dessa kabbeleka lyser upp nere vid stranden.

Alldeles nära villan, egentligen nästan runt hela vår tomt finns det liljekonvaljer.

Så här långt i knopp är de nu,kanske blommar de nästa helg.

De här små vet jag ej vad de heter men de är helt ljuvliga. De växer nära stranden och är alltid många där de finns.

lördag 22 maj 2010

Mera björkris


Här är en grej till som jag gjorde av björkriset. I slutändan blev jag nöjd för jag ville göra något lite annorlunda men det är inte riktigt enkelt att få det bra tycker jag. Jag hade lika mycket ris till men jag orkade faktiskt inte göra mera, dessutom om man har för många saker av nästan samma sort så blir det lätt för mycket då ser det inte lika bra ut.

onsdag 19 maj 2010

Härlig värme men

Härliga värme, jag älskar den men eftersom jag ingenting fick gjort ute så får det bli det här inlägget trots att solen skiner och kl är två mitt på dagen.
Tog några foton på vår gård som ni får se men ett och annat har inte riktigt kommit igång ännu.
Min man tog ner en halv björk här i vår och jag nändes inte slänga allt det fina björkriset så här ser ni en del av projektet, det skall senare komma blommor dit med.

Min vita klematis som snart slår ut i blom.

Våra vitvinbärsbuskar.

Vitvinbärsblom. De vita vinbären är mycket passande att göra vin av.

Rabarbern som alltid växer så det knakar.
G
Mitt lilla grönsaksland som blev sådd i går.

"Mannens jordbubbsland". Jag skriver mannens för jag jag gör ingenting där annat än plockar om det kommer några. Han gjorde en fiffig bevattning tycker jag. Röret som ni ser i ändarna av bänkarna så spolar han vatten i med slangen och vattnar på det sättet. Det är små hål i röret längs med och det verkar att fungera.
Nu skall jag igen ta mig ut och se om jag får något gjort av resten björkris.
Tack för alla kommentarer och vi hörs igen, ha det gott.

söndag 16 maj 2010

Änglatrumpet, murgröna o gallkvalster

Vi har haft ett helt underbart veckoslut med värme upp till 29+ men även åska och en o annan regnskvätt. Björkarna har äntligen mössöron och allt är helt ljusgönt. Vi får ju förståss vara lite betänksamma här uppe om det kommer någon kallknäpp, då förstörs det men vi skall hoppas det går vägen.
Här har jag en änglatrumpet som jag fått stickling av min yngre syster. Jag som tidigare kanske hade lite gröna fingrar tror inte mycket på att jag kommer att klara den. Det är nämligen förra ägaren som nuförtiden står för de gröna fingrarna men det återstår ju att se vad det blir.

Den här kronan och murgrönorna köpte jag när vi var till Nordiska trädgårdmässan.

Nu får de äntligen stå i frisk luft om det nu inte kommer någon köldknäpp efter värmen.

Dehär knopparna på svartvinbärsbuskarna visar att där finns Gallkvalster.

Vi har ca 20 buskar och varje vår brukar jag plocka bort de några Gallkvalsterknoppar som finns men i vår var det som en explolsion av dem. Vi har plockat alla knoppar vi hittat men jag undrar nu om det råkar finnas någon som vet något enklare sätt att bemästra detta otyg? Man kan nämligen inte bara låta denm föröka sig eftersom det är en ohyra.

fredag 14 maj 2010

Flera dynvar




Det var så jättehärligt väder i dag 29+ i skuggan så jag hade aldrig tänkt sätta mig till datorn men eftersom åskguden ville klampa på så det blev både mörkare
o svalare så gick jag in till sist. Satte mig till symaskinen och sydde några bröddukar i linne. Eftersom de inte är färdiga ännu så får ni se några dynvar till, ni har ju redan sett några av dem.
På sommaren brukar det bli mindre av mitt hantverkande men jag har faktiskt funderat på att rent av ta ut symaskinen för att jag vill absolut vara ute så mycket som möjligt. Det låter väl inte klokt men roligt skulle det vara. Alla ni som tittar in, ha en skön helg.

tisdag 11 maj 2010

Nytt i maj vid Hantverkarboden


Studentugglor gjorda av sten

Smycke av mässing

Glas med Tro Hopp o Kärlek

Bricka att sätta direkt på bordet.

Vingömma ämnad för vinförpackning.

Jag tycker det är lika intressant varje gång att se vad nytt som kommit in där vid boden. Granskningsgruppen har träff alltid den sista onsdagen i månaden så vanligtvis har då något nytt inkommit.

måndag 10 maj 2010

Söndagen som var


I går fick jag fira en mycket bra morsdag eftersom jag fick ha alla mina nära o kära hemma hos mig. Dessutom visste de vad som passade till en bloggande mor med en mycket gammal telefon dessutom. De förärade mig med en ny telefon som har kamera. nu är det ju så att jag blivit mycket mera intresserad av att ta foton också p.g.a. det här bloggandet. Visst har vi redan en kamera men att dessutom kunna ta lite med telefonen passar mig perfekt just nu. Så tack alla ni, mina nära o kära.

lördag 8 maj 2010

Hemgjorda rosor


Mors dag som firas här i Finland i morgon är nog en rosornas dag. Med dessa mina hemgjorda rosor skänker jag min mor en tanke som inte längre är i livet sen många är tillbaka.

När man nämner "svärmors tunga" så låter det som något otrevligt men här ser ni hur vacker den kan bli. Jag har nämligen alldrig sett den blomma förut men nu är den just överblommad hos oss.

torsdag 6 maj 2010

Promenad i skogen







Visst finns det vackra detaljer i naturen bara man ger sig tid att titta på dem.
Bl. såna här knotiga trädrötter och även krokiga gamla trädgrenar är jag helst fascinerad av men de finns nog mest där det är riktigt väderslitet.

tisdag 4 maj 2010

Fjolårets grönsaksland

Tittade igenom fjoårets bilder och här har jag vårt grönsaksland. Det är nu inte bara min förtjänst för min man får alltid göra det tunga jobbet.Eftersom han också är lite intresserad och gillar det jag håller på med så är det ok.
Som ni ser, samma grönsaksland

Eftesom jag tycker att gamla konstiga stubbar kan vara rena konstverk så fick dessa långa stubbar bli kvar när vår silverpil togs ner, sen barkade jag den och så här fin blev den.

Detta är ännu en bild på vår uteplats.

måndag 3 maj 2010

Liten uteplats




Detta är vår lilla uteplats. Vi har sen efteriddag o kvällssol där så jag blev helt nöjd med den. Det var nämligen så att jag måste få minskat på mina blommor så halva blombänken blev till uteplats. Jag funderade länge och sökte ideér på nätet och till sist blev det som jag ville, även mannen blev helt nöjd. På bilderna syns inte hela gången och inga utemöbler men kanske visar jag nån sådan bild senare.